ENG
Cik maksā mājas lapas uzturēšana 2024. gadā?
Mājaslapa
Pēdejo reizi atjaunots - 12.04.2024.

Cik maksā mājas lapas uzturēšana 2024. gadā?

Cik maksā mājaslapa nav atkarīgs tikai no web izstrādes izmaksām, bet arī no mājas lapas uzturēšanas izmaksām. Mājaslapai ir nepieciešams web hostings un atjauninājumi, lai tā nenovecotu līdz momentam, kad mājaslapa vairs nav lietojama. Būtu laba ideja arī veidot pastāvīgu un vērtīgu saturu mājaslapā, kas palīdzētu uzņēmumam iegūt jaunus klientus caur Google meklētāju.

Šajā rakstā apskatīsim specifiski tēmu par mājas lapas uzturēšanas cenu. Par mājas lapas izstrādes izmaksām šeit būs pievienots links, kad būsim par to uzrakstījuši.

Domēns un web hostings

Domēns

Ja vēlies, lai cilvēki uzticas tavam uzņēmumam arī interneta vidē, būs nepieciešams kvalitatīvs maksas domēns. 

Skaties uz to tā – lielākā daļa cilvēku neuzticēsies vai neuztvers nopietni www.leetaasdurvis.bezmaksasmajaslapa.lv (Google arī šādiem domēniem nedod priekšroku). 

labi un slikti domēnu piemēri

Domēni izmaksā no 10 līdz 16 eiro gadā, bet ja vēlies domēnu, kas nav pieejams, bet ir tirgošanā (to iegādājies pārpircējs), tas visticamāk izmaksās daudz vairāk vienu reizi – lai to iegādātos. Bet vienalga, vai domēnu iegādājies no reģistratūras (piem. nic.lv) vai no pārpircēja, katru nākamo gadu summa būs līdzīga visiem.

Web hostings

Kad esi iegādājies domēnu, tev būs nepieciešams web hostings, ja vēlies, lai tava mājas lapa ir pieejama internetā. Web hostings ir vieta, kur tava uzņēmuma mājas lapa dzīvos. 

Web hostingam ir divi populāri veidi:

1. Specifiskas platformas web hostings, kas ir pielāgots noteiktai platformai, piemēram, Shopify e-veikaliem ir savs hostings, kas padara šāda e-veikala administrēšanu, izstrādi un uzturēšanu vienkāršāku. Līdzīgi ir ar WordPress – tam ir savs web hostinga pakalpojums, bet ir pieejamas arī citas alternatīvas no uzņēmumiem, kas pielāgojuši savu web hostingu tieši šai platformai.  

Šāds, specifiskas platformas hostings, parasti sāks palikt dārgāks nekā otrs veids, ja mājas lapa piedzīvos lielu izaugsmi, bet kā iepriekš minēts – ar šo hostingu ir vieglāk strādāt. Šis var maksāt no 10 līdz 100 eiro mēnesī.

Ja pirmais variants pārsniedz 100 eiro mēnesī, tad visticamāk ir jāsāk apsvērt otrs variants.

2. Virtuālais privātais serveris,  ir daļa no kāda fiziska servera noteiktā vietā, ar savu atdalītu piekļuvi. Šis variants ir labs interneta lapām vai visbiežāk web aplikācijām, kas paredz lielu izaugsmi. Web lapas vai aplikācijas uzstādīšana uz virtuālo privāto serveri ir daudz sarežģītāka nekā pirmais variants. 

Par šo hostingu specifiku vari uzzināt citviet internetā vai sazināties ar mums, vai kādu citu speciālistu šajā jomā.

Ikmēneša mājaslapas izmaksas

Lai mājas lapa būtu vērtīga uzņēmumam un noderīga tās lietotājiem, mājas lapas administrēšanā un mājas lapas uzturēšanā vajadzēs ieguldīt ikmēneša līdzekļus.

1. Papildus spraudņi

Ja izmanto kādu no “dari pats” opcijām (Wordpress, Wix, Squarespace utt.), tad visticamāk kādā brīdī vēlēsies pievienot svarīgas funkcijas (spraudņus) savai web lapai un šiem spraudņiem būs ikmēneša maksa.

Svarīgi atcerēties, ka “dari pats” risinājumi bieži vien ir izdevīgi tikai tad, ja vari piepildīt uzņēmuma vajadzības ar šī risinājuma pamatfunkcijām. Jo tikko kā vēlēsies kaut ko papildus – nāks klāt jauna ikmēneša maksa, kas kopumā var diezgan salekties, ņemot vērā, ka jau pamatā ir web hostinga maksa, kas nekur nepazudīs.

mājaslapas uzturēšanas izmaksu attēlojums

Piemērs:

WordPress lapu var uzturēt internetā kā minimums par 10 eiro mēnesī, kas būtu 120 eiro gadā. Nosaukšu tikai dažas no papildfunkcijām, kas varētu būt svarīgas, bet tajā pašā laikā dārgi izmaksāt vairāku gadu griezumā:

  1. Ja vēlies automātiski optimizēt mājaslapas kodu un attēlus – vēl 15 eiro mēnesī. 
  2. Vēlies veikt ērtu SEO optimizāciju – vēl 50 eiro mēnesī. 
  3. Vēlies pievienot vairāku soļu kontaktformu, kas ievāc datus par potenciālo klientu un atvieglo tev darbu? Vēl 35 eiro mēnesī.

Ar tikai šīm dažām funkcijām, mājaslapas ikmēneša maksa jau ir 110 eiro, kas būtu 1320 eiro gadā. Atkarībā no pievienotajiem spraudņiem, mājaslapas kods var kļūt nedrošāks un grūtāk uzturams, kā arī mājaslapa var kļūt lēnāka. Šīs visas ir lietas par kurām ir tekoši jādomā un tas atkal prasa papildus resursus – laiku vai naudu.

Tāpēc ir svarīgi padomāt, vai “dari pats” risinājums tiešām būs pietiekams tavam uzņēmumam, vai tomēr nonāksi nelaimīgā situācijā, kur būs jāmaksā ļoti augstas ikmēneša maksas, pretējā gadījumā mājaslapa kļūs nelietojama.

Piemēram, mēs koncentrējamies uz web lapu izstrādi bez augstām ikmēneša izmaksām, bet ar augstāku sākotnējo ieguldījumu, kas ir alternatīva šim piemēram. Šāds variants bieži vien vairāku gadu garumā atmaksājās, tieši tāpat kā jebkurš cits ieguldījums.

2. Satura veidošanas izmaksas

Mājas lapas satura veidošanas izmaksas ir daļa no satura mārketinga, kas ir svarīgs aspekts jebkurai mājaslapai, kas vēlas:

  1. Uzrādīties Google meklēšanas rezultātos pie svarīgiem atslēgvārdiem;
  2. Sniegt cilvēkiem vērtību un padomu savā nozarē.

Pirms satura veidošanas, protams, ir jāveic dažādi citi SEO darbi (par šiem darbiem būs atsevišķs raksts), bet tas jau tiek iekļauts mājaslapas sākotnējās izmaksās, ja vien netiek izmantoti maksas spraudņi šim nolūkam, par kuriem būs jāmaksā tik pat pēc 2 gadiem, cik pirmajā dienā.

Lai kvalitatīvi veiktu šo darbu nepietiek vien ar kvalitatīva satura izveidošanu, jo par šo saturu ir jārunā, lai to redzētu citi, ir jādabū atsauces uz šo saturu, lai tas izskatītos labāk Google acīs, ir tas jāatjauno, lai tas nenovecotu, jo atkal – tas ir svarīgi Google. Un vispār ir jāsaprot, kam raksti šo saturu, kāds ir meklētāja nodoms un citi aspekti.

Un vispār kopumā – ja nepārtraukti atjaunosi attēlus, saturu un citus mājas lapas aspektus, tad parādīsies vēl papildus lietas, kas būs jālabo, kas atkal prasīs resursus – naudu vai laiku.

Apkoposim izmaksas

Šeit mēs apkoposim mājas lapas uzturēšanas izmaksas, mūsu skatījumu uz to. Šis var atšķirties katrai situācijai un ir ļoti grūti nosaukt precīzus skaitļus bez padziļinātām zināšanām par projektu. 

Ar profesionālu palīdzību (ja palīdzam mēs, par citiem grūti spriest):

Ikmēneša uzturēšanas izmaksas: no 10 līdz 70 eiro.

Šīs izmaksas ir atkarīgas no mājaslapas noslogojuma uz mūsu servera, kas ir atkarīgs no lietotāju daudzuma un mājaslapas uzbūves un veida, kas var būt drastiski atšķirīga no mājaslapas uz mājaslapu, ja atšķiras funkcionalitāte.

Parasti nodrošinām ērtu satura rediģēšanu, bet citreiz klients nevēlas, lai var ērti rediģēt saturu, jo tas sadārdzina risinājumu un klients zina, ka to bieži nedarīs un nemaz pats to īsti nevēlas darīt. Tad parasti vēl nāk klāt šī te satura rediģēšana, kas ir maksa stundā. Bet ja tas notiek diezgan reti, tad tas var pievienot katram otrajam vai trešajam mēnesim klāt pāris desmit eiro.

Ja klients vēlas pastāvīgu SEO darbību, tad tas jau ir atsevišķs pakalpojums un paceļ ikmēneša izmaksas diezgan ievērojami.

Ja vēlies darīt pats:

Ikmēneša uzturēšanas izmaksas: no 8 līdz 150 eiro.

Šīs izmaksas ir atkarīgas no izvēlētās platformas, piemēram WordPress, Wix, Squarespace un citas. Šeit cenu diapazona ir tik plaša, jo šī cena arī ir ļoti atkarīga no papildfunkcijām, kuras tiks ieviestas ar licencētiem spraudņiem.

Šeit gan jāierēķina viss laiks, kas tiks veltīts atjauninājumu veikšanai, drošības apsvērumiem, satura rediģēšanai un vispārīgai uzturēšanai. Šis laiks būs ilgāks nekā laiks, kurā to varētu izdarīt profesionālis - tas jāņem vērā.

Kopumā, darīt pats var, ja ir daudz brīva laika, jo būs jaiegūst daudz jaunu zināšanu. Darīt pašam ir ideāls variants ļoti mazai mājaslapai, kur nav specifiskas dizaina vai funkcionalitātes vajadzības. 

Protams, vienmēr japatur prātā, ka tas, kas pašam liekas, ka izskatās un strādā labi, nevienmēr tā ir - tapēc vienmēr vajag palūgt citu cilvēku viedokli par pašizveidoto mājaslapu.

Pēdējie vārdi

Šis ir ļoti virspusējs cenu apkopojums, lai radītu priekšstatu par mājaslapas uzturēšanas izmaksām. Šis raksts nav domāts, lai norādītu precīzas izmaksas, jo to principā nav iespējams izdarīt, nepārzinot projekta detaļas.

Ja vēlies saņemt konsultāciju par savu projektu, tad droši sazinies ar mums caur šīs mājaslapas kontaktformu vai raksti e-pastu uz info@vizual.lv. Mūsu aktuālo piedāvājumu vari redzēt šīs lapas zemākajā labajā stūrī.

Artūrs Canders

Par autoru

Artūrs Canders, Projektu vadītājs

Būdams projektu vadītājs, Artūrs ir viena no svarīgākajām Web Vizual veiksmes sastāvdaļām. Artūrs bieži vien ir atbildīgs par projektu arhitektūru un tā izstrādes procesu. Uz viņa pleciem ir liela atbildība, bet tāpat viņš vēl paspēj padalīties ar savām zināšanām.

Apskati pārējos rakstus